Åbne Akkorder

B akkorden kaldes H i nordeuropa og derfor er B7 = H7 og Bm = Hm i denne guide. Hvis der er guitar akkorder du ikke kan finde i oversigten, er det typisk fordi de skal tages som Barré Akkorder

Klik på billedet af akkorden for mere hjælp. Scroll videre ned for at læse lidt om akkordteori og akkordskift.

Denne oversigt over guitar akkorder er, sammen med mit minikursus “Perfekte Akkorder“, alt hvad du skal bruge for at lære (stort set) alle de åbne akkorder på guitaren.

Akkorder er grundlaget for praktisk talt alt rytmisk musik i den vestlige verden. Så uanset hvad du gerne vil spille på guitar, er akkorder et rigtigt godt sted at starte. 

Med de guitar akkorder du kan lære i denne guide (og en CAPO), kan du faktisk spille nærmest alt pop og rock musik. Så der er alt mulig grund til at gribe guitaren og komme i gang med at øve!

Og hvis du har brug for en mere dybdegående introduktion til guitarspil generelt, er der hjælp at hente på mit gratis 9 lektioners Guitar Begynder Kursus. Der kan du kan lære at spille guitar helt fra bunden, i dit eget tempo.

Hvis du vil have et ark med guitar akkorder til at printe ud, skal du bare skrive dig på mailinglisten HER. Så får du min E-bog “Åbne Akkorder” der, udover akkordoversigten, også indeholder en forklaring til hvordan man læser akkord grafikken, samt tips til hvordan du bliver bedre til at spille guitar. 

Lær dine guitar akkorder (og dine akkordskift)

 

At lære guitar akkorder er udgangspunktet for at lære at spille sange på guitar. Men akkorderne i sig selv er ikke meget bevendt, hvis du ikke også øver dig i at skifte mellem dem. Derfor er det vigtigt, at du øver dig i at skifte mellem de forskellige guitar greb, efterhånden som du lærer dem. Den mest effektive måde at blive god til at skifte mellem akkorder kan du lære i LEKTION 3 og LEKTION 4 af mit begynderkursus. Det er nogle gode fifs at hente, som med garanti gør dit akkordspil bedre lynhurtigt. Og når du så har lært både guitar akkorder og akkordskift, skal du spille en masse sange. Efter de fleste guitar akkorder i denne guide linker jeg til en videolektion, med en sang du kan spille. Og jeg vil kraftigt anbefale, at du bruger dine nyerhvervede guitar evner til at spille nogle sange, inden du kaster dig over den næste akkord i rækken. Der er meget større chance for, at du ender med at kunne huske både navne og former på akkorderne, hvis du giver dig selv lidt tid til at få det ind i fingrene.

Jeg vil også anbefale dig, at klikke forbi listen over SANGE jeg har lavet video lektioner til. Den vokser hele tiden, og derinde kan du helt sikkert både blive udfordret og inspireret. Der er en oversigt over hvilke akkorder du skal bruge i parentes efter hver sang.

Og hvis du er på min MAILINGLISTE, kan du faktisk også være med til at vælge, hvilke numre og guitarkurser jeg skal kaste mig over i fremtiden.

En smule akkordteori

 

Der findes hundredevis af forskellige guitar akkorder eller greb du kan lære. De mest grundlæggende kaldes “åbne akkorder” eller “spanske akkorder”. De tages primært på de 3 første bånd af guitaren og er kendetegnet ved, at der indgår løse/åbne strenge i akkorden.

Jeg går ud fra, at du er her for helt praktisk at lære at spille akkorder på guitaren. Derfor vil jeg ikke dykke langt ned i teorien bag akkorder i denne guide. Jeg vil bare helt grundlæggende sige, at en akkord er flere toner der bliver spillet samtidig. Som oftest er det mindst 3 forskellige toner. På guitaren betyder det i praksis, at man trykker forskellige strenge ned i et bestemt mønster med den ene hånd, og spiller på flere af strengene samtidig med den anden. I de guitar akkorder vi skal igennem her, skal du spille på enten alle 6 strenge eller på de 5 nederste strenge.

Alle akkorder har et bogstavnavn eventuelt efterfulgt af mere specifik information om akkordens type. Jeg tager i denne guitar akkordguide tage udgangspunkt i de 2 grundlæggende typer af akkorder: Dur og Mol. Dur akkorder skrives som regel bare som akkordens bogstavnavn (f.eks A eller E), mens Mol akkorder skrives som bogstavnavnet med et lille “m” bagved (f.eks Am eller Em).

Forklaring på akkordtegn

7’er akkorder er en udbygning af enten Dur eller Mol akkorden, selvom det ikke altid virker som en udvidelse, når man spiller dem på guitar. De skrives med et syvtal efter akkorden (f.eks A7 eller Em7).

Maj akkorder er på helt samme måde som 7’er akkorder en udvidelse af enten Dur eller Mol akkorder. De skrives enten med et “maj” eller “maj7” efter akkorden (f.eks Amaj7 eller Em(maj)),  eller med et trekant symbol efter akkorden. Maj udvidelsen af Mol akkorder er relativt sjældent brugt, og er derfor ikke med i denne akkord oversigt.

Sus2 og Sus4 akkorder er faktisk hverken Dur eller Mol akkorder. De bruges typisk til at tilføre noget spænding i musikken. Og de bliver meget ofte efterfulgt at den respektive Dur akkord.

Add9 akkorder har ligesom 7’er og maj7 akkorder fået tilført en ekstra tone. De bruges ofte til at give en anden farve til Dur akkorder.

/ akkorder er akkorder, hvor den dybeste tone ikke er den samme som akkordnavnet. De skrives som akkorden efterfulgt af et / og så den dybeste tone. D/F# betyder altså en D Dur akkord men med F# som den dybeste tone. Man kalder det D med F# i bassen.  Der er mange variationer over denne form for akkord, men dem du typisk vil støde på er D/F#, C/E, F/A og G/H. De tre der ikke figurer på selve akkordoversigten, er beskrevet under deres repektive Dur akkorder. Nogen gange vil du spille akkorder der i princippet er / akkorder, uden at det har den store praktiske betyning. Hvis du strummer en D-dur fra 5. streng, er det faktisk en D/A (D med A i bassen) fordi den 5.streng (A-strengen) er den dybeste i akkorden.

En note om strengehånd og plekterhånd

 

Jeg vil i denne guide og i de tilhørende videoer omtale den hånd, du trykker strengene ned med som “venstre hånd”, og den hånd du spiller på strengene med som “højre hånd”. Simpelthen fordi det er virkeligheden, for langt størstedelen af alle der spiller guitar. Hvis du skulle være venstrehåndet og helt ny på guitaren, vil jeg faktisk kraftigt anbefale dig at lære at spille højrehånds guitar fra start. Det giver dig ikke specielt større udfordringer på guitaren, da du alligevel skal have gang i begge hænder. Og det kommer til at gøre mange ting lettere for dig på den lange bane. Og skulle du være venstrehåndsguitarist, som iøvrigt mange af de helt store gennem tiden har været, må du tilgive forvirringen, og selv bytte om på højre og venstre når jeg får sagt eller skrevet det.