Perfekte Akkorder

5 lektioner der gør underværker for dine åbne guitar akkorder

En guide til bedre guitar akkorder

Lyder dine akkorder dårligt? Er det svært at få alle tonerne til at klinge rent? Får du ondt i håndleddet eller ekstraordinært ondt i fingerspidserne når du spiller? Hvis du kæmper lidt med guitar akkorderne, er der hjælp at hente i dette minikursus. De 5 lektioner herunder er designet så du hurtigt kan få styr på alle de ting, der gør dine akkorder helt perfekte.

 

Og når dine akkorder lyder helt lækkert så hop videre over til mit minikursus om “Hurtige Akkordskift”.

Skriv dig på listen HER, hvis du vil have e-bogen “Åbne Akkorder” med en oversigt over alle de vigtigste akkorder og gode øvetips.

Lektion 1 - Frem Med Fingrene

Når du trykker strengene ind mod gribebrættet på din guitar, skal du gøre det så langt fremme mod det næste metalbånd som muligt. Men uden at komme ovenpå eller over båndet. På den måde bliver strengen meget nemmere at trykke ned, og du skal bruge væsentligt færre kræfter på at få en ren tone. Det er specielt vigtigt, hvis du synes det er meget hårdt at trykke strengene ned. Eller hvis det mest er de løse strenge der klinger, når du spiller akkorder.

Lektion 2 - Op Med Fingrene

Når du tager akkorder (eller enkelt toner), skal du bøje det yderste led i fingrene på din venstre hånd. Samtidig skal du rejse dine fingre op, så de ikke rammer nogle af de underliggende strenge. Du skal, specielt i starten, forsøge at trykke strengen ned med toppen af fingrene. På den måde sikrer du, at du ikke dæmper alle de andre strenge med en flad finger. Og det bliver faktisk også lettere at trykke strengen ned, hvis du bruger toppen af fingeren. Det er specielt vigtigt, hvis de nederste strenge på guitaren er dæmpede, når du spiller akkorder.

Lektion 3 - Tryk Hårdt, Men Ikke For Hårdt

Hvis du følger de to foregående tips, burde du ikke skulle trykke super hårdt, for at stregene giver en ren, klar tone. Men det kan godt være lidt en kamp, specielt hvis du er helt ny på guitaren. Der er nogle muskler der skal bygges op, og nogle fingerspidser der skal hærdes. Sørg for at du trykker hårdt nok til, at strengen ikke rasler eller lyder dæmpet. Det kan hjælpe, at fokusere på at trykke imod med tommelfingeren på bagsiden af guitarhalsen.

Men vær også opmærksom på, at det ikke er ren rå fingerkraft der er afgørende for din succes. Sammenspillet mellem din fingerplacering i båndet og hvilket punkt af fingeren du sætter mod strengen, er helt afgørende for hvor mange kræfter du skal bruge. Øvelsen i denne lektion viser dig, hvor hårdt du reelt behøver at trykke strengene ned.

Hvis det virker helt umuligt at trykke strengene ned, har du måske en guitar, hvor strengene ligger meget langt fra gribebrættet. Tag ned i den lokale musikforretning, og snak med dem om det. Eller lån en guitar af en ven, og sammenlign den med din egen.

Og husk i øvrigt, at det nærmest er fysisk umuligt, at tage gode greb på guitaren, hvis du har lange negle på gribebrætshånden!

Lektion 4 - Pas På Håndleddet

Du kan let komme til at bøje dit håndled i en heftig vinkel, når du skal tage akkorder. Du skal selvfølgelig bøje dit håndled, men det må ikke være i sådan en grad, at du får ondt af at spille. Eksperimenter med at flytte din tommelfinger opad på bagsiden af gribebrættet. Så bliver din håndledsposition automatisk mere naturlig.

Det er ikke afgørende at dine fingre er helt vinkelrette mod gribebrættet, når du tager akkorder. Lad dine fingre komme lidt skråt ind på guitaren. Så bliver det lettere at få dem langt frem i båndene, og dit håndled bliver samtidig mere afslappet.

Det er en rigtig god idé at spille foran et spejl, eller optage dig selv på video en gang i mellem. Så bliver det meget tydeligere, om der er dårlige vaner du skal rette op på. 

Hvis du virkelig kæmper med smerter i håndleddet, er der en god chance for, at din guitarhals er for bred. Så skal du læse denne artikel om forskellige guitar typer og størrelser.

Lektion 5 - At Undgå Den Dybe Streng

Der er en del af af de åbne guitar akkorder, hvor du ikke skal spille på den dybeste streng. Det kan være en kilde til stor frustration. Der er  typisk nok at se til med fingerplacering, ømme fingerspidser og vinklen på dit håndled. Men det hele kan i værste tilfælde være skønne spildte kræfter, hvis du hamrer igennem på den dybeste streng på en akkord, hvor den ikke hører hjemme. Så lyder det nemlig ret dårligt, uanset hvor stor umage du gør dig. Der er 2 måder at løse det på. Enten kan du dæmpe den dybe streng med tommelfingeren, og ellers må du være relativt præcis med plekteret.

Det er muligt, du simpelthen ikke kan nå rundt om halsen og dæmpe med tommelfingeren. Så kan det være en god idé, at vinkle guitaren lidt ud fra din krop. På den måde bliver det nemmere at undgå den dybe streng.

Hvis du vælger tommelfingermetoden så husk, at din tommelfinger bare lige skal røre den dybe streng. Den skal dæmpe vibrationerne og ikke trykke strengen ned.

Prøv dine nyfundne akkordskills af på en masse sange på denne side!