HVILKEN GUITAR SKAL JEG VÆLGE?

Den Komplette Guide Til Dit Første Guitarkøb!

Inden du er klar til at kaste dig ud i BEGYNDER KURSET eller spille en masse SANGE, skal du have fat i en guitar. Og det kan være en overvældende opgave at vælge, hvilken guitar man skal starte med, når man er begynder. Der er uoverskueligt mange modeller i mange forskellige prisklasser.

Jeg har lavet en grundig gennemgang af de forskellige muligheder du har, både når det kommer til typen, størrelsen og prisen på guitaren. Så bliver det forhåbentlig lettere for dig at overskue, hvilken guitar du skal vælge som helt nybegynder.

Og når du har fundet din nye guitar, kan du skrive dig på listen HER og få en e-bog med de vigtigste akkorder og gratis guitarundervisning i din indbakke! 

Højre eller venstrehåndsguitar?

Inden vi kommer rigtigt igang, vil jeg lige nævne at der findes guitarer specielt til venstrehåndede. Selvom et par af de helt store guitarister har spillet på den slags guitarer, vil jeg generelt anbefale, at du lærer at spille på en standard højrehåndsguitar. Hvis du spiller venstrehåndsguitar, er du tvunget til altid at have din egen med. Og noget af det fede ved at kunne spille guitar er, at man nærmest altid lige kan låne en og give et nummer. Desuden er udvalget af venstrehånds guitarer markant mindre.

Det sværeste ved at lære at spille guitar foregår normalt i venstre hånd, så måske har du faktisk en lille fordel i starten, hvis du er venstrehåndet på en højrehåndsguitar.

De 3 guitar typer

Der er helt grundlæggende 3 forskellige slags guitarer du kan overveje, når du skal købe din første guitar:

Spansk/Klassisk guitar, Western guitar eller El-guitar.

Både den spanske guitar og western guitaren er akustiske guitarer. Det betyder at du, som udgangspunkt, ikke har brug for at forstærke lyden, når du spiller på den. Det er selvfølgelig ret praktisk, hvis man skal have den med rundt til festivaller, i sommerhus, til vækkelsesmøder, julefrokost i håndboldklubben eller til det nærmeste lejrbål. Derfor er denne slags guitarer også langt de mest anvendte. Og en akustisk guitar er et rigtigt godt sted at starte, når du er begynder.

El-guitaren er lidt et kapitel for sig selv. Og med mindre du er direkte på vej ind i et rockband, vil jeg anbefale dig at købe en akustisk guitar til at lære de basale ting på. Husk, at man altid kan købe flere guitarer, når man kommer igang!:-) Derfor gemmer jeg el-guitaren til en anden artikel, men hvis du allerede har en el-guitar, du gerne vil lære at spille på, kan du sagtens begynde der.

Hvis du skal ud og anskaffe dig en akustisk begynderguitar er dine muligheder:

Den Spanske guitar

En spansk guitar kaldes også en klassisk guitar, koncert guitar og nogen gange endda en “klassisk spansk guitar”. Den er kendetegnet ved, at strengene er lavet af nylon, hvilket giver en blød, rund lyd. Det betyder også, at det ikke kommer til at gøre helt så nas i dine fingerspidser det første stykke tid på en spansk guitar, fordi nylonstrenge er blødere og lettere at trykke ned. Men samtidig har spanske guitarer også en bred hals, der kan gøre det lidt svært at spille, hvis du har korte fingre.

Guitaren har sit navn, fordi den traditionelt er blevet brugt til at spille spansk flamenco og klassisk musik. Men gennem de sidste 60 år er den også blevet brugt i både pop, rock, folk og en masse andre sammenhænge. Langt de fleste der kan spille guitar, er startet på en spansk guitar. Det kan være et fremragende valg som begynderguitar til både børn og voksne, hvis altså størrelsen på guitaren er den rigtige.

Mere om det lidt senere.

Western guitaren

En western guitar kaldes også nogle gange bare for en akustisk guitar, selvom det ikke er helt dækkende. Den er kendetegnet ved at have stålstrenge, hvilket giver en mere klar, defineret lyd. Der findes mange forskellige varianter af western guitaren, men typisk har den et smallere gribebræt og en større krop end den spanske guitar. På grund af stålstrengene er den noget hårdere at starte på for dine fingerspidser som helt nybegynder. Men hvis det er den slags guitar du falder for, kommer du dig hurtigt over det, når du går i gang med at øve dig på at spille guitar.

Western guitaren er den mest anvendte akustiske guitar, og den er generelt lidt mere alsidig end sin spanske fætter. Den er også typisk lidt dyrere at anskaffe.

Den halvakustiske guitar

Man kan få begge slags akustiske guitarer med en indbygget mikrofon (et pickup system), så den kan sættes til en guitarforstærker eller et sanganlæg. Det bliver ofte kaldt halvakustiske guitarer. Det kan være fedt, men det er primært brugbart hvis:

1: Du skal spille sammen med andre der spiller højt, f.eks i et band. Eller hvis du skal spille med en vokalist, der      synger meget, meget kraftfuld uden mikrofon (de findes!).

2: Du skal spille mere koncertagtige situationer. Steder hvor der enten er mange mennesker der lytter, eller få mennesker der snakker:-).

Så det værd at overveje om du har brug for det fra start. Hvis du finder en guitar der passer perfekt til dig, og der er et pickup system i, er det selvfølgelig bare en bonus. Og omvendt, hvis du elsker at spille på en guitar der ikke er et pickup system i, kan man sagtens få et sat i senere.

Forskellige størrelser på akustiske guitarer

Begge slags akustiske guitarer fås i en del forskellige størrelser. For den spanske guitar er de mest benyttede størrelser standard, 3/4, 1/2 og 1/4. De mest brugte western guitarstørrelser er standard og 3/4 størrelse.

De mindre modeller er oftest formet og har samme features som deres større søskende, bare i mindre målestok. Derfor har de har også typisk en noget mindre fyldig lyd.

Guitarstørrelser til børn

Hvis man ikke er så gammel er det en kæmpe fordel at starte på 3/4 størrelse guitar eller endnu mindre.

Her er en oversigt over, hvilken guitarstørrelse du skal vælge til dit barn, sat op efter barnets alder. Så kan du se udgangspunktet for størrelsen på akustiske guitarer til børn, hvis de er nogenlunde gennemsnitshøjde:

Guitar til børn på 3 – 5 år     =    1/4 Spansk guitar (*)

 

Guitar til børn på 6 – 8 år     =    1/2 Spansk guitar

 

Guitar til børn på 9 – 12 år   =    3/4 Spansk guitar eller 3/4 Western guitar

 

Guitar til børn på 12 + år      =    Standard Spansk guitar eller Western guitar

* Hvis man kommer helt ned i 1/4 størrelse spansk guitar kaldes det en “guitarlele”. Du skal være opmærksom på, at de skal stemmes lysere end almindelige guitarer for at lyde rigtigt godt. Det er intet problem i forhold til at spille på den, men det bliver svært at følge med i lektionerne her på siden hvis du stemmer den op. 

3/4 guitar eller fuld størrelse guitar til voksne

De mindre guitarer er absolut ikke forbeholdt børnene. Hvis du er voksen og har små hænder, kan det gøre hele forskellen at få fingrene i en 3/4 størrelse guitar. Det er nok mest Western modellen i den størrelse, der bliver benyttet af voksne. Og hvis dine venner giver dig røg for din lille guitar, så bare vis dem et billede af Ed Sheeran eller Damon Albarn der spiller på 3/4 størrelse guitarer. Eller fortæl dem, at du er nødt til at have en mindre størrelse, fordi de nye bagageregler gør den meget lettere at rejse med, når du en gang skal flyve på verdenstourné:-)

Prøv forskellige guitarer inden du vælger

Uanset om du skal købe en begynderguitar til en voksen eller et barn, er det vigtigt at kigge på størrelsen af guitaren.

Det er optimalt, hvis du kan prøve nogle forskellige guitarer inden du køber. Både for at finde ud af om din begynderguitar skal være en spansk eller western, men i høj grad også for at finde ud af hvad der er den rigtige størrelse guitar for dig. Hvordan guitaren passer til lige præcis dig, kan variere meget også indenfor den samme guitartype og størrelse. Måske kender du en, der har en guitar eller to stående du kan prøve? Ellers må du en tur ned i den lokale musikforretning.

Lyden er vigtig, men som nybegynder er det meget vigtigere, at guitaren er rar for dig at spille på. Derfor skal du først og fremmest tjekke 2 ting:

1: Kan du nå rundt om halsen på guitaren?

2: Kan du ramme 1 streng med toppen af din finger, uden at den rammer andre strenge.

Det bliver lettest for dig at spille, hvis du kan nå hele vejen rundt om halsen med din venstre hånd. Så din tommelfinger og langefinger skal optimalt set kunne røre hinanden, når du holder rundt om guitarens hals. Test det rundt om strengene ikke alt for langt fra guitarens hoved. Hvis du har en guitar hvor det ikke kan lade sig gøre, er det ikke nødvendigvis en katastrofe. Det kan bare gøre nogle ting lidt sværere i starten.

Det er samtidig også vigtigt at det kan lade sig gøre for dig at trykke én streng ned med toppen af fingeren, uden at røre de andre strenge. Det er noget teknik i det som du nok skal komme efter på begynderkurset. Men hvis du sætter toppen af din finger ned på 1 streng og den ender med at ramme 2 strenge, så skal du finde en guitar med et bredere gribebræt.

Hvad koster en begynderguitar?

Der jo en (meget lille) mulighed for, at du ikke bliver grebet af at spille guitar. Derfor synes jeg som udgangspunkt ikke, du skal gå ud og bruge voldsomt mange penge på din første guitar.

Hvis du hælder mest til en spansk guitar, kan de billigste fås for omkring 300-400 kroner for standard størrelsen. Hvis det er muligt indenfor dit budget, vil jeg råde dig til at holde dig fra de helt billige modeller. De kan ofte være svære at stemme og også nogen gange at spille på. Så hvis det kan lade sig gøre, ville det være optimalt som minimum at bruge mellem 600 og 1000 kroner på en ny spansk guitar. Lidt færre hvis det er 3/4 størrelse eller mindre.

Hvis du er ude efter en western guitar som din første guitar, kommer du formentlig til at bruge lidt flere penge. De billigste fås fra omkring 500-600 kroner. Men igen er det en god ide at smide lidt flere penge efter den, hvis du har mulighed for det. Mellem 800 og 1200 kroner kan skaffe dig en fin western begynder guitar. Det er langt større variation i farve og design blandt western familien, så her har du virkelig mulighed for at shoppe.

Hvis du er sikker på du gerne vil spille guitar eller bare har en masse penge, kan du selvfølgelig sagtens købe en dyrere guitar. Så snart man kommer op i 2-3000 kroners klassen, sker der en del med kvaliteten. 

Hvor får jeg fat i en guitar?

Det allerbedste er at købe din nye guitar i en musikforretning. Så kan du prøve en masse forskellige modeller, og der er som regel også rimelig kyndig vejledning.

Du kan også købe online, hvilket kan spare dig for en del penge, men det er altid forbundet med en lille risiko, at købe et instrument man ikke har haft i hånden. Hvis du køber din første guitar online, og det viser sig, at gribebrættet slet ikke passer til din hånd, kan du overveje at sende den tilbage og kigge efter en anden model. 

Her er et link til et en af de største danske forhandlere på nettet:

     DANGUITAR  (affiliate link)

Jeg vil generelt fraråde dig at købe din guitar i en dagligvareforretning. De er billige, men de er som oftest også derefter. Så kan det meget bedre betale sig at smide et par hundrede mere i puljen, og gå ind i den lokale musikforretning eller kigge på en online store.

 

Hvis det ikke kan lade sig gøre indenfor dine økonomiske rammer at købe en god begynder guitar fra ny, er det en rigtig god idé at kigge på dba.dk. Ofte kan man købe fine, brugte guitarer til et overkommeligt beløb. Det kan selvfølgelig være svært at vurdere, så det er lettest hvis man kan alliere sig men en, der ved lidt om det inden man køber en brugt guitar.

Det kan også være en super god løsning at låne sig til en guitar i starten, hvis man har den mulighed. Og så købe sin egen når man har fået lidt mere fornemmelse for det. Men hvis du får lånt en, der slet ikke passer til størrelsen på dine hænder, kan det blive virkeligt svært at lære at spille guitar. Og det ville jo være surt!

Nu er du klar!

Nu er du forhåbentlig lidt bedre klædt på til at beslutte, hvilken guitar du skal starte med. Selvom man sagtens kan bruge mange penge at købe guitarer, vil jeg altså anbefale, at du holder en smule igen på prisen. Så det heller ikke helt så surt, hvis den ender med at samle støv i hjørnet.

Rigtigt mange starter med en relativ billig spansk guitar, og opgraderer senere til en dyrere western eller måske en el-guitar. Men uanset hvad du ender med at vælge, så vær først og fremmest opmærksom på, om størrelsen er god for dine fingre. 

Og når du så har købt din første guitar, så kig ind på mit gratis begynder kursus og lær at spille på den!

God jagt!