White Christmas

– Melodispil

Download Tabulatur/Guitarnoder til "White Christmas"

Du kan downloade en pdf-fil med tabulaturet fra denne lektion ved at udfylde formularen nedenfor.

Så tilmelder du dig samtidigt mit nyhedsbrev med gratis online guitarlektioner og guitar-relaterede tips, tricks & tilbud. Som ekstra bonus følger der også en lille e-bog om de vigtigste greb på guitaren med.

Jeg skriver til dig omtrent hver 14. dag med nye lektioner, og du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Ps: Er du allerede tilmeldt nyhedsbrevet kan du bare udfylde formularen med dine oplysninger og downloade pdf-filen direkte.

Persondatapolitik

 

Dette arrangement af “White Christmas” burde være til at komme igennem for de fleste, selvom der bestemt er noget at øve sig på uanset dit niveau.

Det fungerer selv i helt langsomt tempo, og selvom jeg tæller takter når vi spiller det igennem sammen, kan du sagtens slippe afsted med at holde lidt små pauser, når du selv spiller det igennem.

Du kan justere sværhedsgraden lidt ned ved at nøjes med at spille melodien sammen med de dybe bastoner.

Vær mere opmærksom på ikke at dæmpe tonerne for tidligt med hverken højrehånd eller fingrene på venstre. Prøv i det hele taget at få tonerne til at klinge over hinanden så vidt muligt. 

Jeg vil kraftigt anbefale at du downloader og printer tabulaturet så du kan følge med der mens vi spiller. Det afviger en smule fra det der er på skærmen rent grafisk, men tonerne er de samme. 

00:32 – Forberedende øvelser

02:28 – Gennemgang af takterne enkeltvis

14:23 – Langsom gennemspilning

17:54 – Choruseffekt på guitaren

18:27 – Hurtigere gennemspilning

20:37 – Variation i fingerspillet

White Christmas” er titlen på en julemelodi skrevet af Irving Berlin i 1941 til filmen Holiday Inn (dansk: Den glade kro). Sangen blev sunget i filmen og indspillet på plade af Bing Crosby.

Første gang “White Christmas” blev sunget offentligt var juledag 1941, hvor Bing Crosby sang sangen i sit NBC radio-show The Kraft Music Hall. “White Christmas” med Bing Crosby er den bedst sælgende singleplade nogensinde med et anslået salgstal på ikke under 50 millioner eksemplarer verden over[1].

Sangen fik en Oscar i 1942 for bedste sang.

Det kan være ret uoverskueligt at læse Tabulatur / Guitarnoder. Og selv når man forstår systemet kan det virker ulogisk. Men det er en international standard som giver rigtig god mening at vende sig til.
Her er et hurtigt kursus:
De vandrette streger er de 6 strenge på guitaren.
De vender på samme måde som alle akkordillustrationer på guitartid.dk.
Så den nederste streg er den dybeste streng og den øverste streg er den lyseste streg.
Hvis du skal se din guitar på samme måde som tabulaturet, skal du lægge den fladt på dine lår med strengene op mod dig og hovedet pegende til venstre.
Tallene er det bånd strengen skal trykkes ned på den respektive streng. Så når der står 3 på den nederste linie skal man spille  den dybeste streng i 3. bånd.
0 betyder løs streng.
Hvis der står flere tal over hinanden skal de slås an samtidigt.
Der er som udgangspunkt ikke noteret hvilke fingre man skal bruge til at spille de respektive toner i tabulaturet. Dette gennemgår jeg i videolektionen.
De 4 tal over tabulaturet i videoen er pulsslagene, som gør det nemmere at overskue hvor vi er i takten.
Selve tabulaturet fortæller typisk ikke hvor lang tid hver tone skal spilles. Derfor noterer man ofte noderne over så man har mulighed for at aflæse tonerne i tabulaturet og  rytmikken i noderne.

5 Kommentarer

 1. Dennis Jønsson

  Hej.
  Jeg har downloaded white Christmas, men filen kan ikke åbnes.
  Hvad gør jeg forkert?
  Mvh Dennis

  Svar
  • Jakob Haugbølle Thomhav

   Hej Dennis.
   Det er en pdf fil så på computeren burde den åbne når du dobbeltklikker på den. På telefon eller tablet skal man typisk vælge et program at åbne filen i. Det kan være dropbox, evernote, books eller lignende.
   Hvis problemerne fortsætter må du meget gerne sende en mail til mig på jakob@guitartid.dk, så sender jeg filen direkte til dig..
   Mvh Jakob

   Svar
 2. Jan Christensen Ry

  Der findes en udgave med en form for indledning inden det ikoniske stykke med I`m dreaming of a white christmas osv. osv.
  Indledningen lyder: The sun is shining, the grass is green. The orange and palmtrees sway. There`s never been such a day in Beverly Hills L. A.
  But it`s december, the twenty fourth and I am longing to be up north.
  Og så kommer det stykke af sangen vi alle kender. Er der mulighed for at der kan laves et arrangement til det første stykke? eller er det for ukendt?
  De venligste julehilsener fra Jan

  Svar
  • Frank Toft-Nielsen

   Hej Jan og Jacob – helt rigtigt – dette vers er superfedt og stammer fea Irving Berlins og Bing Crosbys allerførste udgave af sangen – der findes også en dansk, humoristisk version med Claus Walter (gl. meget populær radiovært) hvor der er flere vers – jeg har selv indøvet verset på melodispil – men det ville være fint om det indgik i Jakobs arrangement

   Svar
 3. Jakob Haugbølle Thomhav

  Hej Jan og Frank.

  Det kendte jeg slet ikke det stykke.. Det er fedt. Jeg kan desværre ikke tilføje det til lektionen, men tak for at udvide min jule musikalske horisont:-)

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.